30. 8. 2012.

Lako do posla u Nemačkoj od 01. avgusta 2012.

Kako doći lako do posla u Nemačkoj?

Da li ste znali da od 01. avgusta 2012.
stranci mogu dobiti nemačku boravišnu i radnu vizu (poznatiju kao Blue Card) po daleko jednostavnijoj i lakšoj proceduri? Ukoliko ste već pokušavali da dođete do posla u Nemačkoj, okolnosti su se promenile - sada ste vi potrebni Nemačkoj! Konačno lako do posla u inostranstvu.
Iako su izgledi za uspeh u lakom pronalaženju posla na nemačkom tržištu rada najviše naklonjeni kvalifikovanim stručnjacima, postoji sve veća potražnja za deficitarnim zanimanjima sa srednjom školom, kao na primer: tehničar mehanotronike, monter, i vodoinstalater. Trenutno je upražnjen i veliki broj radnih mesta za medicinske i gerijatrijske sestre...
Verovatno se već pitate odakle početi, ukratko, procedura je sledeća: potrebno je da preko interneta pronađete potencijalnog poslodavca. Nakon što dobijete ponudu za posao iz nemačke firme, u konzulatu popunjavate zahtev za izdavanje radne vize. Ovde je jedini uslov da plata za ponuđeni posao nije ispod 44.800 € (odnosi se na godišnju bruto platu). Ukoliko je ponuđena plata ispod tog praga, onda možete dobiti radnu dozvolu samo ukoliko ste lekar ili stručnjak iz oblasti matematike, IT, prirodnih nauka, ili inženjer. 

U nastavku teksta ćemo detaljnije objasniti svaki korak, kako bi smo vam pomogli da dodjete lako do posla.

Pronalaženje slobodnih radnih mesta

Pre svega, potrebno je pronaći slobodno radno mesto za koje ste kvalifikovani. To možete naći na internetu,  ili u nemačkim dnevnim novinama - ili jednostavno kucajte u google-u “Stellenangebote”, “Karriere” ili “Vakanzen”
.

Podnošenje zahteva za posao

Ukoliko ste već pronašli posao, morate podneti pisani zahtev i vaš CV. Pobrinite se da budućem poslodavcu predočite pun naziv vaše profesionalne kvalifikacije u Nemačkoj. Prethodno proverite da li su vam potrebne bilo kakve dodatne kvalifikacije ili nostrifikacije za slobodno radno mesto koje ste pronašli.

 
Intervju za posao

Ako vaša prijava i CV ostave dobar utisak, firma će vas pozvati na intervju za posao. Ukoliko stignete do ovog dela onda zaista zaslužujete sve pohvale jer ste uspešno napravili prvi korak ka radu u Nemačkoj.  

 
Potpisivanje ​​ugovora o zaposlenju

Vi želite posao, a nemačka firma želi vas! Sve što je preostalo jeste da potpišete ugovor o radu. Pročitajte kompletan tekst ugovora veoma pažljivo, pojedine firme u ugovor o zaposlenju stavljaju klauzulu kojom vam brane da isti posao obavljate za nekog drugog poslodavca u određenom periodu, a nakon što date otkaz! Šta ovo praktično znači? Recimo da ste dobili ponudu, zaposlite se i potpišete ugovor o radu sa ovom klauzulom. Sve je u redu dok se ne desi, da vas recimo, kontaktira konkurent firme za koju radite i ponudi vam da pređete kod njega za duplo veću platu. Ukoliko imate spornu stavku u postojećem ugovoru o radu, ovako primamljivu ponudu biste morali da odbijete kako vas sadašnji poslodavac ne bi tužio.


Par korisnih činjenica o životu i radu u Nemačkoj:
... kada imate posao u Nemačkoj osigurani ste od rizika kao što su povrede, bolesti ili potreba za dugoročnom negom.
... ako se nakon dužeg rada u Nemačkoj vrate u svoju zemlju, vi ste još uviek imate pravo na beneficije  nemačkog sistema socijalne zaštite.
... vaš poslodavac automatski plaća
poreskoj upravi vaš ​​porez na dohodak.
... tri nemačka grada na listi "deset svetskih gradova najpodnošljivijih za život
" su: Duesseldorf, München i Frankfurt.
... u Nemačkoj, svo potrebno lečenje je pokriveno zakonskim osiguranjem.
... oko 5.000 radnih mesta za lekare u bolnicama će biti upražnjeno zbog nedostatka odgovarajućih kandidata.
...
na početku 2012 je bilo više nepopunjenih mjesta za inženjere u Nemačkoj nego ikad pre.
... u Nemačkoj su podstanari koji plaćaju kiriju zaštićeni zakonom protiv preteranih povećanja kirije i neopravdanog prestanka najma stana.
... Nemačka ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti mladih u svetu.
... kao inženjer u Nemačkoj, možete očekivati ​​početnu godišnju platu od 45.000 eura tokom prvih nekoliko godina dok ne steknete potrebno iskustvo i znanje jezika.


Iako "Bleu card" donosi mogućnost lakšeg zaposlenja nakon što nađete odgovarajući posao i poslodavca voljnog da vas zaposli, moramo da napomenemo da „Blue card“ sa sobom nosi i određene rizike. U slučaju otkaza vam radna i boravišna dozvola može biti oduzeta, osim ukoliko ne pronađete novi posao u roku od tri meseca.
U narednom postu ćemo govoriti detaljnije na ovu temu kao i o mogućnostima lakog dolaženja do posla u drugim evropskim zemljama... 

1 коментар:

  1. Zanimljiv je site, jedan moj prijatelj je citao ovde i rekao da radi po koracima navedenim gore.
    Svaka cast na ulozenom trudu sto delite ovako vredne informacije sa svima

    ОдговориИзбриши